Gata, secretul lui Polichinelle a fost devoalat: și în anul 2020 vom avea alegeri într-un singur tur. Doar super-optimiștii (și ușor naivii) credeau că alegerile în două tururi sunt în mod real pe agenda PNL (că de PSD nu mai putea fi vorba). Deci… simplu și elegant, competiția se păstrează închisă iar primarii în funcție au șanse maxime să-și prelungească mandatul cu încă 4 ani.
Pe mine mă interesează cazul Brașovului și, la fel ca acum 4 ani când, pe baza istoricului candidatului George Scripcaru, am făcut o predicție aproape perfectă (dovada aici) mă lansez și anul acesta cu propriul glob de cristal într-o estimare.
După primul mandat (2004-2008), în care primarul G. Scripcare a avut o evoluție net superioară lui I. Ghișe și câștigă în 2008 10% în numărul de votanți, urmează două scrutine (2012 și 2016) în care primarul în funcție pierde constant câte 15-17% din numărul de votanți. Este o eroziune naturală, venită pe o lipsă de noutate în proiecte și a scandalurilor de corupție (în mare parte stinse sau trecute sub tăcere).
Mandatul 2016-2020 a fost unul calm, fără gălăgie, nici de bine, nici de rău. Brașovul nu devine Capitală a Culturii Europene (nu că am fi avut vreun proiect logic și cu potențial de a câștiga), pierde competiția pentru a organiza Jocurile Olimpice de Tineret, pierde competiția pentru a deveni Capitala Tineretului din România, dar se achiziționează autobuze noi, se pornește proiectul de transport al elevilor (foarte bun!) și, dacă toți sfinții și dumnezeii ajung la un consens, se va finaliza și reparația podului de la Fartec (Griviței). Și sunt convins că mai are și alți ași în mânecă, precum noul spital metropolitan.
În acest context, dacă nu se va întâmpla nimic dramatic (cum ar fi o decizie defavorabilă în instanță) nu văd niciun motiv care l-ar împiedica să candideze din nou sau pentru care eroziunea naturală a numărului de votanți ai lui George Scripcaru să fie diferită de cea din ultimii 2 ani, adică 15-17%. Estimez că la alegerile locale din acest an, dacă va candida, George Scripcaru va obține cca. 39.000 de voturi și va câștiga un nou mandat.
Nu, nu cred că un outsider îl va învinge. PSD-ul nu are în Brașov o imagine deloc bună și intuiesc că nici n-are chef să se bată cu Scripcaru, PNL-ul oficial va face joc de glezne, ProRomânia va face glume despre piloții de avion, PMP-ul va obține un scor excelent pentru imaginea lui Costel Mihai, Macedonschi, deși este un pasionat promotor al orașului, pe banii și pe timpul lui, va face tziki-tzake, iar singurul contracandidat viabil poate veni de la USR-PLUS. Dar Allen nu e Delon, iar notorietatea personală la nivelul Brașovului este o mare piedică (pentru orice candidat USR).
La Europarlamentarele din 26 mai 2019 USR a obținut în municipiul Brașov 51.972 de voturi, dar trebuie ținut cont de faptul că, pe un fond de emoție colectivă, am avut o prezență la vot mult peste media obișnuită respectiv 148.565 votanți (60,8% prezență), din care 21.567 au fost votanții pe liste suplimentare.
Dacă FDGR-ul face un soi de alianță cu USR-ul, atunci outsiderul are o oarecare șansă. Dar nu cred că va face, pentru că nu cred că se vor înțelege pe numărul de locuri în CL. Așa că, dragi brașoveni, vi-l prezint pe viitorul primar al Brașovului: George Scripcaru.