mai mult de
0
0
de proiecte livrate cu succes

Săptămâna aceasta am primit zeci de apeluri / mesaje în care eram întrebat cine va fi viitorul primar al Brașovului; fac cercetare de peste 16 ani, inclusiv politică, dar anul acesta, la această campanie, este pentru prima dată când mă uit la cifrele pe care le-am obținut și știu că-s așa de viciate de situația generală încât n-am curaj să le prezint public…

A fost o campanie electorală proastă, dereglată de viruși și panică și distrusă de o social-media care ne transformă aproape pe toți în prizonierii propriilor noastre credințe și așteptări (pentru că ne livrează informații exclusiv conform profilului nostru și pierdem șansa de a vedea alternative)

Totuși, am un răspuns la întrebarea Cine o să fie primarul Brașovului după alegerile din 27 Septembrie 2020? și este un răspuns de tipul logic ”dacă…. atunci  => …” argumentat de cifre.

Să le luăm pe rând, cu ceea ce știm:

* am estimat, încă din februarie 2020, numărul de voturi pe care le poate obține actualul primar, Dl. George Scripcaru, respectiv 38.000 (mai precis 38.760 🙂 – argumentul matematic aici).

* PSD are un plafon maxim de voturi de 8 ani, indiferent de alegeri, de ~15.000, iar acesta va fi puternic afectat de Pro România. Voturile obținute de candidatul PSD (medicul Orțan – absolut incolor ca politician), împreună cu candidatul Pro România (Sorin Susanu – care m-a surprins cu un discurs foarte coerent) se vor apropia de 20.000 – mai multe pentru Susanu decât pentru Dr. Orțan.

* toți ceilalți candidați, mai puțin Allen Coliban: ~10.000 (max 12.000) de voturi

* la ultimele alegeri locale au participat 90.000 de alegători, la europarlamentare 120.000 pe liste permanente iar la prezidențiale, tur 2, 126.000 pe liste permanente.

Cu alte cuvinte, știm că avem un bazin de 65.000 – 68.000 de voturi date, ceea ce înseamnă că diferența până la numărul de participanți îi revine lui Allen Coliban.

Ce s-a schimbat din februarie, când am făcut prima predicție, până acum:

* Allen Coliban și-a asumat oficial poziția de candidat și a intrat în campanie. Acest simplu fapt este mobilizator nu doar pentru cei care erau/sunt votanții lui, ci este mobilizator și pentru cei care votează contra George Scripcaru

* George Scripcaru a fost desemnat oficial candidatul PNL (motiv pentru care și păstrez predicția de ~38.000 voturi; în caz contrar aș fi scăzut-o până la 30.000)

Care va fi prezența la vot? Aceasta este întrebarea cheie! Dacă sunt până în 95.000 de alegători (precum în 2016), câștigă George Scripcaru. Dacă sunt peste 105.000 de alegători, câștigă Allen Coliban.

Ce cred eu? Eu cred că în 2016 a fost o prezență atât de mică la vot datorită faptului că învingătorul era mult prea evident, ceea ce a demobilizat votanții. Mai cred că față de alegerile de anul trecut vom avea mai puțini participanți la vot, sub 120.000, dar peste 95.000 de alegători, cel mai probabil chiar peste 100.000, indiferent dacă plouă sau trebuie să purtăm mască. Prezența la vot pe care eu o estimez este de 41%-43%.

Mai cred că indiferent dacă va câștiga George Scripcaru sau va câștiga Allen Coliban, Brașovul are și de pierdut și de câștigat.

Am fost foarte dezamăgit de alegerea echipei USR+ de a pune accentul pe identitatea de ”brașovean vechi” a lui Allen și de a comunica excesiv apartenența la Schei și la Șaguna. Evident, Șaguna este un blazon deosebit și e o mândrie să fii absolvent al acestui colegiu, dar devine o palmă atunci când e utilizată arogant. Aceste alegeri strategice și nemoderate au permis susținătorilor să-i atace din spatele tastaturilor pe moldovenii, oltenii, dobrogenii și alți -enii (oamenii) veniți în Brașov.

Aș vrea să vă atrag atenția că cea mai mare bogăție a Brașovului este multiculturalismul său, iar aici nu mă refer doar la maghiari, sași, evrei sau greci. NU! Mă refer și la buzoieni, constănțeni, brăileni, vasluieni, craioveni… toți cei care, având spirit de inițiativă peste medie, și-au părăsit casa și au venit aici pentru a deveni brașoveni. Şi ei vin cu o zestre culturală locală, antropologic privind; şi ei sunt dintre cei care au construit acest târg multicultural!

Dacă Allen Coliban va câștiga această competiție va trebui să refacă niște punți arse într-un mod urât. Va fi greu, dar nu imposibil, însă până la găsirea echilibrului Brașovul va pierde măcar un an în scandaluri și jocuri de culise.

Toți cei din USR vor trebui să învețe că nu sunt un ONG de mediu și că politica se face cu cei mai buni oameni; pentru TOȚI oamenii!

Și cu George Scripcaru câștigător Brașovul va avea de pierdut, pentru că actualul primar a rămas în urma așteptărilor brașovenilor. G. Scripcaru este un foarte bun om de administrație și un politician mai mult decât versat. Dar faptul că încă nu avem o identitate bine asumată este și vina actualei administrații locale. Faptul că nu avem un proiect coerent de dezvoltare al acestui oraș până în anul 2050 arată faptul că nu există această viziune. Sunt convins că și primarul George Scripcaru știe acest lucru, pentru că în ultimii ani am observat o apropiere tot mai mare a lui de oameni noi, cu viziune din afara Primăriei, fie că vorbim de consultanți din ONG-uri, din Banca Mondială sau din BERD. Îmi este evident că vrea și altceva în afară de asfalt, becuri și curățenie și sunt în lucru proiecte care îmi susțin această opinie. Totuși, așteptările majorității brașovenilor de la primarul lor sunt mult mai mari și sunt total îndreptățite.  

Ce avem de câștigat de la fiecare dintre cei doi? Eu am răspunsurile mele și voi vota în funcție de ele. La fel ar trebui să faceți și dumneavoastră: să vedeți cine are cele mai multe plusuri și să votați în consecință.

N-am nici cea mai vagă idee cine va câștiga următorul mandat de primar al Brașovului, dar va fi o bătălie ”pe viață și pe moarte” până în ultima clipă.

Mult mai simplu este la Consiliul Județean, unde câștigător este Adrian Veștea, care va obține cel puțin 60.000 de voturi în municipiul Brașov.

Sursă foto: adevărul.ro

Urmărește-mă pe Facebook:

SUNĂ-MĂ LA (+40) 723 185 233

sau trimite-mi un email la
ro@romulusoprica.ro
Proiecte dragi mie:

BrandBerry – Cercetări de piață
S.O.S. EDU – centru de meditații la matematică
BabyBoom.Ro – ghid video pentru părinți