mai mult de
0
0
de proiecte livrate cu succes

BOR și reprezentanții săi au fost de (prea) multe ori în lumina reflectoarelor într-o manieră ce a stârnit uneori uimire, alteori consternare sau chiar furie. BOR este una dintre cele mai vechi instituții ale statului român și cred că ar putea avea un rol esențial în evoluția societății.

Ar putea, dar nu prea vrea. A arătat și în această perioadă, de pandemie, prin o parte dintre reprezentații săi de seamă, că nu dă 2 bani pe legile statului laic și face totul pentru a-și menține status-quo-ul consacrat.

Cea mai recentă manifestare reprobabilă a BOR m-a determinat să scriu aceste rânduri tocmai pentru a condamna lipsa de decență și empatie a mult prea înaltelor fețe ale BOR față de cei pe care ar trebui să-i slujească.

Calinic Botoșăneanul a fost ales prin vot de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române noul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, poziție din care a slujit anterior IPS Pimen, decedat în urma infectării cu SARS-CoV-2 (și, la a cărui înmormântare știm ce bulucreală a fost, deși eram în stare de urgență…). Cu ocazia alegerii sale, IPS Calinic Botoșăneanul ține un discurs prin care ne anunță că obiectivul lui este să „refacă mrejele Ortodoxiei care au fost rupte de schismele și dezbinările consumate ca rezultat al libertății de exprimare de după 1989” (în video-ul de mai jos, de la minutul 5:14)

Toate bune și frumoase, eu cred că înțeleg mesajul pe care (sper că) a dorit noul înalt și preasfințit să-l transmită, acela că va încerca să apropie lumea de credință precum Petru pescarul a prins peștii, DOAR că… mreajă înseamnă o cursă întinsă animalelor, înseamnă laț, înseamnă „mijloc viclean sau iscusit de a ademeni sau de a prinde pe cineva” (din: Micul dicționar academic, ediția a II-a, Academia Română, Institutul de Lingvistică, Editura Univers Enciclopedic, 2010)

A fi atât de miserupist față de sentimentele pe care le-ar putea stârni oamenilor cuvintele alese, cu grijă, în discursul pregătit în avans, arată un dispreț total față de toți cei care își permit ”libertatea” de a gândi altfel. Să afirmi în fața poporului pe care ar trebui să-l păstorești cu dragoste și prietenie (și, de ce nu, cu umilință) că vrei să refaci ceva ce era înainte de 1989, un ceva distrus de libertatea de exprimare este, în umila mea opinie, o mizerie de neacceptat. Și nu cred că mult preaînaltul și fericitul a greșit cuvântul pentru că acești oameni care conduc biserica sunt oameni educați, ce au proprietatea cuvintelor.

Cred că alegerea cuvântului mreajă este în deplină concordanță cu credința instituției din care grăitorul face parte. Atât timp cât sursa lor de venit este în strânsă legătură cu numărul paușal de cetățeni declarați ortodoxi, șefii BOR vor dori doar să-i prindă în mreje pe cetățeni, nu să le asculte nevoile. Asemeni politicienilor… nici BOR n-are nevoie de libertatea de exprimare. Îi încurcă și deranjează.

Dar, pentru că libertatea de exprimare încă nu mi-a fost luată, eu mă declar trist și trădat de BOR. N-oi fi eu vreun mare credincios și nici un mare susținător al BOR, dar nici un opozant n-am fost. Pâna acum.  

Și, pentru că încă libertatea de exprimare, atât de hulită de BOR, nu mi-a fost luată, voi lua atitudine și voi penaliza BOR acolo unde o doare cel mai tare: la bani. Cum? Simplu: la recensământul de anul viitor mă voi declara ateu (sau agnostic, mai văd eu până atunci), pentru că BOR primește bani de la buget proporțional cu numărul de credincioși.

În felul acesta, atinsă la bani, instituția bisericii, va trebui să se întoarcă spre oameni și chiar să fie atentă la ei. Și, în felul acesta, și politicienii vor vedea câtă putere mai are BOR.  

Nu îndemn pe nimeni să facă asemeni mie, doar anunț, cât încă mai am libertate de exprimare, cea mult hulită de BOR, că la recensământul de anul viitor mă voi declara ateu, ca să las BOR fără bani și să o oblig să asculte vocea credincioșilor. Amin!

Sursa foto IPS Calinic: https://www.digifm.ro/stiri/preasfintitul-calinic-botosaneanul-este-noul-arhiepiscop-al-sucevei-si-radautilor-in-locul-ips-pimen-72719

Urmărește-mă pe Facebook:

SUNĂ-MĂ LA (+40) 723 185 233

sau trimite-mi un email la
ro@romulusoprica.ro
Proiecte dragi mie:

BrandBerry – Cercetări de piață
S.O.S. EDU – centru de meditații la matematică
BabyBoom.Ro – ghid video pentru părinți