mai mult de
0
0
de proiecte livrate cu succes

Up-date 2: 19 Oct 2015.

Am primit o lămurire suplimentară din partea D-lui Dragoș David și rugămintea de a face unele modificări.

Mesajul e următorul:

„Va multumesc pentru up-date! Dar, pentru ca exista intotdeuna un dar, va rog sa aveti in vedere urmatoarea situatie: Imi cer scuze celor care au votat conceptele initiale! Decizia de a alege un alt concept decat cele puse in dezbatere IMI APARTINE IN TOTALITATE. Situatia in sine pleaca de la faptul ca un grup de oameni dornici, si atat, au lucrat pana in 14 septembrie 2015, la dosarul de candidatura, pe care l-am primit si citit (link aici). Am cugetat un pic ce-i drept dar am luat decizia asumata in a scrie acest dosar de candidatura. L-am rugat pe domnul Nicolae Pepene sa ne ajute pentru a incerca sa depunem un dosar de candidatura in forma ceruta de ghid( link aici). Un lucru evident a fost faptul ca tema candidaturii ar fi trebuit sa fie un simbol (subiect) local a carui dimensiune europeana sa fie indiscutabila si totodata sa poata defini axele unui program artistic. Haideti sa asteptam decizia juriului. Asadar, va rog, sa aveti in vedere faptul ca domnul Pepene merita tot respectul pentru profesionalismul si munca depusa la acest dosar si sa-i cereti scuzele de rigoare. Acelasi lucrul este valabil si pentru doamana viceprimar Adina Durbaca. Va rog de asemenea sa stergeti acele paragrafe, care acuza pe nedrept persoanele mentionate, din articolul initial. Va multumesc!”

Constat:

* sunt de apreciat asumarea „vinei” de a decide alegerea unui alt concept decât cele puse în dezbare și transmiterea scuzelor către votanți. E mai bine chiar puțin mai târziu decât niciodată și cred că, așa cum a reacționat Dl. David până acum, va fi mult mai atent în viitor la astfel de detalii (minore, dar care fac diferența).

* presupun că „atât” din expresia „oameni dornici, și atât” se referă la faptul că acele persoane nu erau implicat oficial ci, mai degrabă, voluntar. În principiu, nu am niciun motiv să cred că are o altă conotație.

* am înțeles care-i argumentul legat de temă/concept; repet ce-am spus mai jos: pare a fi cu cap și coadă, are potențial, depinde cum se dezvoltă idea. Aștept cu interes votul și sper să fie alegerea câștigătoare.

* Dl. David îmi atrage atenția că „Dl. Pepene merită tot respectul profesional”. Păi, nici n-am contestat vreo clipă că n-ar fi profesionist în domeniul său; mă/îl întrebam doar „cine i-a permis” să aleagă un slogan nedezbătut și să depună dosarul cu un alt concept, plecând de la premisa că domnia sa era cel care a redactat dosarul de candidatură (alături de echipa de proiect, formată din 5 persoane –  a se vedea link-ul de la conferința de presă, din materialul inițial). Acum știm că altcineva a luat decizia, retrag întrebarea. Dacă Dl. s-a simțit cumva ofensat de acea întrebare, ar trebui să nu se simtă deoarece întrebările, de orice natură (!) sunt legitime pentru orice persoană care lucrează în administrația publică.

* „Același lucru este valabil și pentru doamna viceprimar Adina Durbacă”. Da, este!

* „Va rog de asemenea sa stergeti acele paragrafe, care acuza pe nedrept persoanele mentionate, din articolul initial.” Între a acuza și a întreba (chiar contondent) este o mare diferență, motiv pentru care nu găsesc de cuvință să șterg niciun paragraf din materialul inițial (ar fi chiar incorect față de mine să fac acest lucru).

Dacă gândul meu inițial a fost perceput ca virulent, atunci a fost perceput corect. Repet ce am spus în up-date-ul anterior:

„Atunci când toate semnalele pe care tu, administrație, le transmiți din turnul de control arată că te doare-n cot, ca să nu mai zic iar dos, că nu-ți pasă ce spun cetățenii tăi nu te poți aștepta ca ei să te susțină! Acest tip de comportament generează „autism cetățenesc”, generează neimplicare și ură față de tot ceea ce este atins de oamenii din administrație.”

E un gând general valabil, chiar dacă în acest caz punctual lucrurile au fost lămurite de Dl. David cu eleganță.

Update – 14.10.2015, h 14,35

După publicarea, ieri, a materialului de mai jos (a se citi de la secțiunea „Material inițial”) am avut un schimb de idei cu Dl. Dragoș David, de la Agenția Metropolitană Brașov.

Redau mai jos mesajul primit de la domnia sa:

„Cu tot respectul cred ca va grabiti un pic. Europa Corona este sloganul nu conceptul. Corona este prima denumire a orasului, iar prin adaugarea numelui de Europa dorim sa arate dorinta comunitatii de a ne integra in cultura europeana. Contextul este unul cultural. Temele orasului Marseille, Capitala Europeana a Culturii in 2013, au fost marea Mediterana si cele doua rauri care strabat orasul. Conceptul propus in dosarul de candidatura al Brasovului pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021 este Civilizatia Muntelui. Am integrat intr-un concept dorit de brasoveni(54,8% in urma studiului de consum cultural), respectiv natura(muntele), cele 6 concepte gandite de colegii nostri. Muntele ca simbol cultural, atat local cat si european. Muntele ca si forma de inspiratie culturala. Va invit sa participati la urmatoarea dezbatere publica, care va avea loc joi – 17 septembrie 2015, ora 11,00, la cafeneaua HOF din Piața Sfatului nr. 14.”

Mesajul este corect și perfect decent transmis, motiv pentru care am și decis să fac acest up-date. Ce-i drept, între timp apucasem să citesc și materialul lui Ovidiu Vrânceanu despre subiect (detalii aici), material ceva mai detaliat și mai lămuritor.

Să le luăm pe rând:

1. Da, „Europa Corona” este sloganul, nu conceptul. La fel ca ieri, nu dezbat calitatea acestui slogan, deși mie nu-mi place / nu-mi spune nimic. Ai nevoie de explicații laborioase pentru a-l decripta. Dar… ăsta e, cu el defilăm.

2. Conceptul este „Civilizația muntelui”. Click aici pentru detalii. Am citit descrierea (destul de sumară) a conceptului. Pare a fi cu cap și coadă și, cred, că are mare potențial de a fi dezvoltată. Să dăm credit că or s-o facă…

3. Ieri, deși puțin poate prea „aprins” am criticat, oricum, altceva: modul în care au considerat autoritățile, administratorii proiectului, să-i bage în seamă pe cetățenii care s-au arătat deschiși a se implica. Chiar și printr-un simplu vot. Că or fi fost mulți sau puțini, nu are relevanță! Când le ceri cetățenilor pe care îi servești să te ajute, nu-i trimiți mai apoi pe toți la coș fără să ai minima decență de a le explica, ÎN AVANS, de ce. Aceasta este problema, este una de fond, nu de formă! Și cam este de natură CRONICĂ…

Concluzie:

Conceptul „Civilizația muntelui” pare a fi mai bun și cu mai mare potențial decât cele propuse inițial. Felicitări celor care l-au produs!

Celor care au administrat problema comunicării cu publicul (pe care AR TREBUI SĂ-L SERVEASCĂ) ar trebui să le fie ceva mai mult decât rușine pentru modul în care au făcut acest lucru! Corect ar fi fost să pună în balans noul concept cu cel votat inițial câștigător, să scoată în evidență beneficiile noului concept și să explice de ce „o comisie” a decis să… Măcar de fațadă, dar tot trebuia făcut! Așa se face într-o administrație care-și respectă cetățenii!

Atunci când toate semnalele pe care tu, administrație, le transmiți din turnul de control arată că te doare-n cot, ca să nu mai zic iar dos, că nu-ți pasă ce spun cetățenii tăi, nu te poți aștepta ca ei să te susțină! Acest tip de comportament generează „autism cetățenesc”, generează neimplicare și ură față de tot ceea ce este atins de oamenii din administrație.

Vrem un oraș implicat? Vrem ca brașovenii să se simtă mândri că APARȚIN acestui oraș? Păi pentru asta trebuie să-i respectați, dragi administratori de oraș (din toate domeniile)! Trebuie să-i respectați!

Material inițial:

Sar puțin peste episodul 2 promis pentru că s-a întâmplat ceva important în Brașov: Brașovul și-a depus în mod oficial candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Pe 10 Octombrie. În presă, însă, a apărut pe 12 Octombrie.

E mai puțin relevantă data; important este faptul că a fost „ales” conceptul/sloganul: EUROPA CORONA.

Cine l-a ales? Păi, cu siguranță nu cetățenii care au votat ca proștii cele unul dintre cele 6 concepte propuse încă de la început, concepte printre care NU se regăsea și cel „ales”… mărețul „EUROPA CORONA”.

Dau la o parte faptul că mie, personal, nu-mi spune nimic această alăturare și că sunt convins că nici altora, mai ales străini, nu le spune nimic; mă intereseză modul în care s-a făcut selecția într-o acțiune ce privește întreaga comunitate.

Păi… așa…

Etapa 1:

* se adună niște oameni de bine și dezbat de numa-numa cum să facă să pună pe masa juriului o idee interesantă.

* stabilesc ei, oamenii de bine, că cele mai bune propuneri, în număr de 6 (șase), trebuiesc supuse dezbaterii publice și le supun la vot pe un subsite, în site-ul primăriei Brașov. (vezi aici: http://brasov2021.brasovcity.ro/vot/)

* alți oameni de bine, în număr de 1343 (onorabil), votează unul dintre cele 6 concepte

* în urma votului, conceptul câștigător este „Multiculturalismul orașului celor 10 nume” – cu 27% din voturi.

topul conceptelor pt Brașov 2021

Etapa II:

După ce au văzut rezultatele, comisia care a redactat dosarul de candidatură, condusă de istoricul Nicolae Pepene, depune dosarul cu conceptul… pam-pam… tobe… trâmbițe… EUROPA CORONA.

Cine dracu a ales acest nume? Păi el n-a fost în dezbatere!!! De ce, domnule Pepe, ați depus dosarul cu un concept care nu a fost ales de cetățenii care vă plătesc salariul?

La conferința de presă ați declarat plin de mândrie că

„Ținând cont de faptul că foarte mulți constănțeni, bucureșteni, oameni din întreaga țară care aleg Brașovul să-și petreacă vacanțele și le este drag orașul, cred că ne vor vota.”

Domnule Pepene, nu contează câți români votează, contează ce decide comisia… Dumneavoastră, domnule Pepene, vă este drag orașul? Dar locuitorii lui? Presupunând că „da”, cine v-a permis, domnule Pepene să nu-i băgați în seamă și să alegeți cu de la dumneavoastră putere un slogan pe care cetățenii nu l-au ales?

Viceprimarul Durbacă spune în conferința de presă de după depunere:

„Este important pentru noi toți, ca și brașoveni, să demonstrăm că suntem uniți, că ne dorim foarte mult să fim Capitală Europeană a Culturii 2021 și pe această cale fac un apel tuturor brașovenilor să fie alături de noi și să ne susțină proiectul.”

Pe bune, madam? Cam cum vreți să fie „alături de dumneavoastră și să susțină proiectul” când vă doare drept în cur de ei și de alegerile lor?

Mie mi-e clar: deja Brașovul este capitala (ne)culturală a cetățenilor nebăgați în seamă!

Urmărește-mă pe Facebook:

SUNĂ-MĂ LA (+40) 723 185 233

sau trimite-mi un email la
ro@romulusoprica.ro
Proiecte dragi mie:

BrandBerry – Cercetări de piață
S.O.S. EDU – centru de meditații la matematică
BabyBoom.Ro – ghid video pentru părinți